Categorieën
De Stentor Interviews Journalistiek

Kerstmis is krentenbrood

Interview met Bakker Bril in de feestdagenspecial van De Stentor

Ieder jaar op 5 december duikt bakker Paul Bril (51) zijn bakkerij in en gaat hij krentenbrood bakken. Daar gaat hij mee door tot het 25 december is. In die periode slaapt hij zo’n drie uur per nacht. Soms wordt hij tijdens zo’n korte nacht badend in het zweet wakker uit angst om zich te verslapen want, alle bestellingen moeten om 7 uur ’s morgens klaar staan. Bij het kerstontbijt valt hij in slaap, letterlijk met het snot voor de ogen. Dan is hij in drie weken tien kilo afgevallen en heeft hij 1500 krentenbroden per dag gemaakt. ‘Ik leef in de periode op adrenaline en de kick om alle klanten te bedienen. Het is topsport’.

De bakkerij aan de Rijksstraatweg in Voorst grenst met een open verbinding aan de winkel. Het ruikt er naar kaneel en speculaaskruiden. Bakker Paul en zijn zonen Mathieu (26) en Lion (23) lopen in koksbroeken en T-shirts met korte mouwen. De vier ovens van steen en emaille staan altijd op 200 graden en zorgen voor een tropische temperatuur. ‘Lekker’, vindt Lion ’want ik hou niet van de winter’. Bakker Paul wijst trots op de analoge metertjes met een koperen rand aan de zijkant van de ovens. ‘Daar moest ik extra voor betalen want normaal zijn die meters digitaal. Ik wilde per se meters met wijzertjes omdat die passen bij ons bedrijf: ouderwets en gemoedelijk.’

Paul behoort tot de zesde generatie binnen de familie Bril die al ruim 150 jaar de ambachtelijke bakkerij runt. Als dreumes van zes ging hij met zijn vader mee, deeg uithalen en koekjes maken. De oude Bril zorgde in de jaren ’70 voor naamsbekendheid door zich te specialiseren in speculaas, vulkoeken en krentenbrood. ‘In die periode zaten in deze regio elf bakkers met ieder hun eigen territorium. In dat gebied bezorgden ze het brood bij de boerenfamilies. Ga maar na hoeveel er in een week doorheen ging in een gezin met elf kinderen. De meeste bakkers hebben het opgegeven maar met ons is het eigenlijk steeds voor de wind gegaan. Wij hebben ook nu geen last van de economische recessie omdat we ons nog steeds onderscheiden.’

Op een normale dag verkoopt de bakker naast de tweehonderd krentenbroden zo’n honderd kilo speculaas en vierhonderd koeken. Klanten van Amsterdam tot Groningen komen naar de kleine winkel in Voorst en de bakker levert aan veel bedrijven in de regio. Gemoedelijk zijn, ambachtelijk werken en altijd een praatje maken, dat zorgt volgens Bril voor succes ‘We halen onze producten uit de buurt en werken nog steeds met dezelfde leveranciers als mijn vader. Die kan ik ’s nacht bellen en dan zijn ze er als het nodig is. Met trends ben ik niet bezig, wij blijven maken wat we al jaren doen: speculaas, vulkoeken en krentenbrood. Iets wat goed gaat moet je niet veranderen.’

Op 17 december staat de winkel afgeladen vol met tweeduizend krentenbroden en mensen uit het hele land. Familie en vrienden helpen in die periode om bestellingen weg te brengen. ‘We zitten dan op de top van ons kunnen en werken zeven dagen per week.’ Als bakker Bril eindelijk aan zijn kerstontbijt begint, weet hij zeker wat er op tafel staat: verse jus d’orange een gekookt eitje en natuurlijk krentenbrood met spijs en verse roomboter.

Tips van Bakker Bril voor het kerstontbijt

Kerststol, tulband, kerstkrans van bladerdeeg, kers- en schuimkransjes, stokbrood en kleinbrood en voor toe de traditionele chipolatapudding.