Categorieën
De Stentor Interviews Journalistiek

Groepsaanpak onverklaarde medische klachten

Deventer – Het idee voor een groepsprogramma ontstond tijdens een vergadering van het Gezondheidscentrum Borgele. De huisartsen van het centrum zien veel mensen op het spreekuur met lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor te vinden is. Toch blijven patiënten vaak chronisch last houden, van pijn bijvoorbeeld of vermoeidheid. De psychologen en oefentherapeuten Cesar van het centrum sloegen de handen ineen en ontwikkelden het groepsprogramma voor mensen met onverklaarde lichamelijke klachten. ‘We verklaren niets maar leren mensen op een andere manier met hun klacht om gaan.’

Psycholoog Anne Kooij noemt het voorbeeld van een patiënt met keelklachten. ,,Met dat nare gevoel in zijn keel ging deze man googelen waardoor hij op allerlei mogelijke kwalen stuitte. Medische onderzoeken leverden geen enkele verklaring op en toch bleef hij last houden van zijn keel. In ons programma leren we deze patiënt om zijn aandacht op andere zaken te richten. Hierdoor doorbreekt hij een vicieuze cirkel en hebben de keelklachten minder invloed op hem.”

Psychosomatisch oefentherapeut Anja Timmerman merkt in haar praktijk dat veel factoren een rol spelen bij het in stand houden van chronische klachten. ,,Pijn trekt aandacht en daardoor gaan mensen zich anders gedragen. Anders lopen of staan bijvoorbeeld, veel doen of juist heel weinig aanpakken. Dat gedrag heeft weer invloed op de klachten. In ons programma ligt de nadruk op het verkrijgen van inzicht, hoe kan je anders met deze klacht omgaan?”

Op 12 oktober gaat de eerste groep van start. In de zaal van het gezondheidscentrum werken deelnemers wekelijks onder begeleiding van psychologen en Cesartherapeuten aan beweging, ademhaling en aandacht. Psycholoog Han van Rijt: ,,Het programma is bedoeld voor mensen die langer dan drie maanden met lichamelijke klachten lopen waar geen oorzaak voor gevonden is. We helpen mensen op weg vanuit de verschillende vakgebieden.” Het programma duurt negen weken en heeft plaats voor maximaal acht deelnemers.

Deelname aan het programma is mogelijk na verwijzing van huisarts of specialist. Kooij: ,,We hoeven niet alles te weten maar willen wel goed bekijken of het programma passend is. Daarom houden we een intake en vullen mensen vragenlijsten in.” Het programma wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering en voor een deel vanuit de aanvullende verzekering.