Schalkhaar – De open dag van het kenniscentrum oncologie heeft iets weg van een kerstmarkt. Voor het oude gemeentehuis in Schalkhaar staan korven met brandend hout en blazen drie mannen in kostuum op midwinterhoorns. Binnen zingt een vrolijk vrouwenkoor en liggen de kerstkransjes naast de koffie. Bestuurder Henny Janssen: “vroeger was kanker eng omdat je er vaak aan dood ging. Dat is niet meer zo. Kanker wordt steeds meer gezien als een chronische ziekte waar je mee door kan leven.”
Janssen heeft als sociaal psychologisch verpleegkundige dertig jaar ervaring binnen oncologie. “Als je kanker krijgt staat het leven op z’n kop. Naast de medische behandeling spelen er zoveel zaken waarvoor je steeds naar een ander loket moet. Dat kan chiquer geregeld worden, vond ik”. Janssen richtte daarom het kenniscentrum oncologie op dat nu twee jaar in Schalkaar zit. Het doel is om de complete zorg rond oncologie te organiseren als aanvulling op de medisch technische behandeling die specialisten in het ziekenhuis geven.
Elles van de Broek kreeg drie jaar geleden borstkanker. Zij volgde bij het kenniscentrum tien weken het revalidatieprogramma Herstel & Balans. “Je wilt de mensen thuis niet altijd met dingen belasten. Hier werkte ik twee dagdelen per week met lotgenoten aan zaken die rond mijn ziekte speelden. Het hielp enorm om mijn leven weer op te pakken.” Van de Broek werkt nu als vrijwilliger bij het open atelier waar de woensdagavonden getekend en geschilderd wordt.
Het centrum heeft iets weg van een ondernemershuis. Er zijn verschillende kleine winkels die gespecialiseerde producten bieden. Zo heeft de kapper moderne pruiken en sjaals en de lingeriewinkel een ruime en kleurrijke sortering bh’s en badpakken.
Jeannette Prinsen werkt al vijfentwintig jaar als oncologiediëtiste en voorziet mensen van een persoonlijk advies. “Als je klaar bent met de behandeling wil dat niet zeggen dat alle klachten weg zijn. Juist dan is het belangrijk om gezond te blijven eten.” Naast de diëtiste is er een fitnessruimte, yogakamer en een fysiotherapeut. Ook de uitvaartverzekering heeft een ruimte waar zij eens per veertien dagen aanwezig zijn. Wim Spaans van Monuta: “mensen lopen met veel vragen rond en zijn daar terughoudend mee. Hier kunnen ze even binnenlopen om het erover te hebben.”
Het nieuwste aanbod van het centrum richt zich op kinderen van een ouder met kanker. Pedagoog Kirsten Janssen is gestart met een proef. “Kinderen van wie de vader of moeder ziek wordt, maken zich vaak veel zorgen. In deze proef vragen we bij iedere nieuwe aanmelding naar de kinderen in het gezin: welke aandacht hebben zij nodig? Die aandacht organiseren wij dan ook voor kinderen en ouders.”
Janssen en haar medewerkers zijn tevreden over de open dag. Het aantal bezoekers schatten zij op honderd.