Categorieën
De Stentor Journalistiek Reportages

Kinderkerstviering bij het Legers des Heils

Deventer – Pal naast het Dickens Festijn vond afgelopen zaterdag nog een evenement plaats. Het Leger des Heils vierde in het pand aan de Rijkmanstraat kerstfeest met dertig kinderen en hun ouders. Er werd gezongen, poppenkast gespeeld en warme chocolade gedronken. De kinderen maakten de stal van Jezus na als kijkdoos. Korpsofficier-luitenant Jeannette Remmers:”we doen dit voor het twaalfde jaar en iedereen is welkom om ontspannen en gezellig samen te zijn in Gods liefde.”

In de benedenzaal rennen peuters en kleuters met rode konen achter elkaar aan. Laura de Priester is de moeder van Joëlle. Zittend op de grond kleurt ze een tekening in. Haar vriendin Daniëlle Voogd knipt een kerstster uit. Zij heeft drie kinderen meegnomen. De vierde was ziek en moest thuisblijven. De vriendinnen komen graag op de viering van het Leger. Laura:”we herdenken dat Jezus geboren werd met onze kinderen erbij. Je mag hier komen zoals je bent en je kind kan gewoon rondrennen. Dat hoef je in een gewone kerk niet te proberen. Het is hier Jezus mét patat.”

De vriendinnen leerden elkaar kennen in een christelijk opvanghuis voor vrouwen en kwamen zo in contact met Jeannette Remmers. Daniëlle: “ik ben gelovig en vind het heel bijzonder wat zij doet. Ze heeft altijd een luisterend oor, ook voor mensen die ze niet kent. Voor vandaag heeft ze zelfs mijn parkeergeld betaald omdat ik hier anders niet kon komen.”

In de bovenzaal zijn de zakken patat aangekomen. De kleuters voegen zich bij de oudere kinderen. “Hebben jullie allemaal je handen gewassen?.” De kinderen vormen een keurige rij voor de wasbak en wachten dan schoongewassen en geduldig tot hun bordje gevuld is. Nadat de luitenant God gedankt heeft, kan de maaltijd beginnen. Speciaal voor de Angolese bezoekers zijn er kipknakworsten besteld.

Christel van Kampen zit tussen de kinderen aan haar bordje frites. Ze is sinds drie jaar vrijwilliger bij het Leger en organiseert muziekactiviteiten. Daarnaast bezoekt ze de diensten die op zondag worden gehouden. “Je hoeft niet perse iets met het geloof te hebben om hier te komen. Mensen ontmoeten elkaar en je helpt als het nodig is. Voor mij is het een fijne plaats om leuke dingen te doen en om mijn geloof te belijden”.

Als uitsmijter krijgen de kinderen chocolade en een leeskleurboekje met het verhaal van Jezus mee naar huis. Remmers heeft in de kinderenchaos haar Legerblouse smetteloos wit weten te houden. Ze kijkt tevreden op de viering terug. “Bij ons evangelie hoort blijdschap, klappen en muziek. Iedereen had het naar zijn zin vandaag, het was een mooie dag.”

Geef een reactie