Categorieën
De Stentor Journalistiek Reportages

Hoog Water Kunst in het Worpplatsoen

[h5]Artikel festivalkrant Deventer op Stelten[/h5]

Deventer – In het Worpplantsoen hangen straks 300 skippyballen in de bomen, staat het talud 60 meter breed vol palen en liggen er 12 luidsprekers onder de grond. Tijdens festival Op Stelten biedt het park podium aan acht ruimtelijke kunstwerken. Allemaal gaan ze over Hoog Water. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Deventer Kunstenlab.

Vorig jaar tijdens Op Stelten werd het thema ‘Ruimte voor de rivier’ voor het eerst in kunstwerken uitgedrukt. Meterslange prints hingen tijdens het festivalweekend aan de Welle tentoongesteld. Directeur Mieke Conijn:  ‘Het zit in ons bloed om aan te sluiten bij de actualiteit daarom kozen we dit jaar voor het thema Hoog Water! Dat sluit aan bij alles wat er rond Ruimte voor de Rivier gebeurt en het heeft natuurlijk de link met Op Stelten.’
Het Kunstenlab vroeg verschillende soorten kunstenaars om met een ontwerp te komen. Nadat zeven kunstenaars geselecteerd waren,  volgde nummer acht bijna als vanzelf. Conijn: ‘We wilden verschillende disciplines aan bod laten komen. Dan klopt het om daar als achtste geluidskunst bij te zetten.’ De acht kunstwerken staan door het hele Worpplantsoen tentoongesteld.
Conijn is tevreden over het resultaat. ‘Kunstenaars kiezen zelden voor simpele oplossingen dat zie je ook terug in het brede aanbod van deze verzameling kunstwerken.’

In dit project werkt het Kunstenlab samen met de provincie Overijssel en Ruimte voor de Rivier. Conijn: ‘Wij willen niet in een elitaire, ivoren toren zitten daarom zoeken wij de samenwerking met verschillende maatschappelijke partijen. Ruimte voor de Rivier is na vorig jaar enthousiast geworden en helpt ons nu ‘in natura’ op de locatie.’ De opbouw van de tentoonstelling begint de maandag voor het festival.  Totale budget van het project is 90.000 euro.

De kunstenaars:

Filip Jonker met zijn amfibievoertuig ‘IJsselse Evacuatie Werken’.

Paul de Kort met ‘Vloedlijn 1 op 1250 Installatie tegen het talud: houten paaltjes die de verschillende hoogwaterstanden van de IJssel aangeven door de jaren heen.

Marieke de Jong laat met ‘Binnenvaart’ in een driehoek van paden het leven op het land en op water voor even samen komen.

Paul Segers maakt een huis dat meedeint op de hoogte van het water.

Maria Roosen legt gekleurde glazen basaltblokken op de kribbe voor het IJsselhotel.

André Pielage hangt met ‘Splash’ op 4 tot 6 meter hoogte 300 feloranje skippyballen in de bomen alsof het zwemboeien zijn die na hoog water zijn achtergebleven.

Atelier van Lieshout maakt het beeld Waterwagon. Mannen trekken of duwen een tankwagen vol water.

Nathalie Bruys geluidskunstwerk ‘Earthly Whispers’ laat geluiden horen die zij zelf in het park vond. Ze gebruikt frequenties die je kunt zien en voelen maar niet kunt horen.

De installatie ‘Creatieplaats’ van Patrick Mangus is in het Kunstenlab zelf te zien.

Het kunstproject ‘Hoog Water!’ wordt op vrijdag 6 juli om 16.30 uur geopend in het Worpplantsoen.