Categorieën
De Stentor Interviews Journalistiek

Wiskunde examen vwo lang en zwaar

Deventer – Eigenlijk willen de leerlingen van 6 vwo er zo snel mogelijk vandoor. Hun wiskunde B examen in de gymzaal van Het Vlier, was lang en zwaar.  Zeker voor de mensen die ’s morgens eerst het examen kunstgeschiedenis deden. Een van hen was Alba van der Have (18). ‘Ik heb vandaag zes uur examen gedaan en geloof me, dat was slopend.’

Wiskunde is een verplicht eindexamenvak op het vwo. Dinsdagmiddag deden 120 leerlingen het B examen over meetkunde en algebra. De 17 opgaven gingen voor een belangrijk deel over het bewijzen van stellingen, het toepassen van grafieken en het berekenen van afgeleiden. Harmjan de Vries (17) vond de vragen over Lissajousfiguren het moeilijkst. ‘Dat gaat over golven en trillingen, ik ben bang dat ik daar een paar keer de plank heb misgeslagen.  Verder heb ik het wel redelijk goed gemaakt.’

Mark Osse (17) is blij dat hij het examen in ieder geval helemaal af kreeg. ‘Ik had me goed voorbereid door alle vragen uit examenbundels te oefenen. Toch was ik vanmorgen een beetje zenuwachtig. De redeneervragen, bijvoorbeeld  ‘waarom is hoek A gelijk aan hoek B?’ vond ik het moeilijkst en die heb ik vast niet allemaal goed. Als ik maar een voldoende heb, dan kan ik door met de studie geneeskunde.’Aan het examen deden ongeveer evenveel meiden als jongens mee en de leerlingen verwachten dat de resultaten elkaar niet zullen ontlopen. Alba van der Have is zelfs van plan om cum laude af te studeren. ‘Met gemiddeld een acht kan ik zelf kiezen op welke universiteit ik geneeskunde ga studeren en hoef ik niet te loten. Het liefst ga ik naar Nijmegen. Dat is een kleine, persoonlijke universiteit en het is lekker in de buurt.’

Wouter Dommerholt (18) deed ter voorbereiding een examentraining in Bussum. ‘Dat was een hele dag, van negen tot negen wiskunde stampen. Ik vond dit examen zwaarder en dan alle andere examens die ik gezien heb. Misschien heb ik het gehaald of net een onvoldoende. Nou ja, ik had dit vak als enige mogelijke onvoldoende ingecalculeerd. ’ Ook Dommerholt gaat na de zomer studeren, technische geneeskunde in Enschede. ‘Dat is voor de helft werken met patiënten en voor de andere helft met techniek.’

De leerlingen kijken positief terug op hun middelbare schooltijd. Van der Have: ‘We hebben ons zes jaar goed op deze examens voor kunnen bereiden en tot op het laatst hebben de leraren ons echt geholpen.’ Volgende week zal de andere helft van de vwo leerlingen het wiskunde A examen afleggen, dat gaat over statistiek en kansberekening.