Categorieën
De Stentor Journalistiek Reportages

Docenten even in schoenen leerlingen

Deventer – Groenten snijden, bakjes met satésaus vullen en nasi bakken; donderdag stond kookdocent Judith de Croon (35) even in de schoenen van haar leerlingen. Ze liep een ochtend stage in de keuken van woonzorgcentrum De Bloemendal. Met haar, gingen nog 35 docenten van Arkelstein, school voor Praktijkonderwijs, de boer op. ‘Echt leuk om te zien hoe het live in zo’n grote keuken werkt.’

Dieetkok Eddy Timmerman houdt de braadslee met nasi goed in de gaten. De Croon schept de enorme berg rijst om en om. Niet stevig genoeg vindt de kok, daarom grijpt hij even in. ‘Verder doet ze het goed hoor, ze werkt heel zelfstandig’ grapt hij.  Timmerman heeft regelmatig stagiaires van Arkelstein en vindt het goed dat de docent een keer meedraait zodat ze weet hoe het er in de keuken aan toegaat.

Op Arkelstein zitten 165 leerlingen van twaalf tot achttien jaar die vooral veel praktische dingen kunnen leren. Ze beginnen in het derde jaar met een dag stage per week, oplopend tot drie dagen in de zesde klas. De helft van de leerlingen stroomt na de zesde klas door naar het vrije bedrijf, vaak met ondersteuning van een jobcoach. De andere helft gaat naar het MBO of vindt werk bij de sociale werkvoorziening.

Stagecoördinator Ria Klein Lebbink: ‘leerlingen zitten in allerlei sectoren dus de docenten vandaag ook. Van de bouw tot in winkels en van fabrieken tot in het tuinonderhoud. Door deze stage kunnen docenten hun eigen ervaring weer eens toetsen aan de praktijk in de bedrijven. De een is laaiend enthousiast, de ander wat minder omdat ze het al zo druk hebben. Het zijn net mensen…’

Als in Bloemendal het brandalarm gaat, werkt iedereen rustig door. De Croon trekt een wenkbrauw op. ‘Van ons moeten de leerlingen dan direct naar buiten. ‘ Daar is volgens Timmerman geen beginnen aan. ‘Het is hier zo vaak vals alarm omdat iemand een theelichtje of zoiets onder een melder laat branden.’

De Croon heeft zich ook echt als een leerling op de stage voorbereid. Ze moest eerst een arbeidskeuzetest doen en daarna zelf contact met de keuken leggen. Aan het eind van de ochtend moet ze haar stageboekje invullen. ‘Uit de test kwam dat ik de keuken en administratief werk leuk. Vandaar deze stage voor mij en natuurlijk ook omdat ik zelf kookles geef.’