Categorieën
De Stentor Journalistiek Reportages

Starterslening ook in Deventer beschikbaar

Deventer – ‘De bedoeling van de Starterslening is om jonge huizenkopers die het nog niet helemaal zelf kunnen op weg te helpen, een steuntje in de rug dus.’ Mia Buddingh van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) spreekt geïnteresseerden toe in de businesslounge van Go Ahead Eagles. Daar werd afgelopen zaterdag de woonmanifestatie ‘Start in Deventer’ gehouden waar de Starterslening centraal stond. Vanaf 1 maart kan deze aanvullende lening bij het kopen van een huis, ook in Deventer aangevraagd worden. In tweehonderd andere gemeenten bestond die mogelijkheid al.

Marcella Brouwer (26) en Harmen Blok (27) halen informatie bij een notaris. Ze stralen. Blok: ‘onze trouwdag is in juni. Voor die tijd willen we graag een jaren 30-woning achter het station kopen. Brouwer: ´als je op internet gaat kijken loop je tegen driehonderd vragen aan. Hier kunnen we ons oriënteren op alles wat er bij het kopen van een huis komt kijken, de belangrijkste partijen zitten bij elkaar.´ Naast het SVn en de woningcorporaties waren makelaars, notarissen en een bank aanwezig. De organisatie schat dat er honderd bezoekers geweest zijn.

Mia Buddingh legt de Starterslening verder uit. ‘Stel, je wilt een huis kopen van 150.000 euro. De bank verleent op basis van jouw inkomen een hypotheek van 135.000 euro. Dan kom je dus 15.000 euro tekort. Dat bedrag kun je bijlenen via de Starterslening. Die lening is de eerste drie jaar kosteloos, je hoeft niets af te lossen en betaalt geen rente. Daarna ga je marktconforme rente en aflossing betalen.’

Sim Moes (25) is blij met die mogelijkheid. ‘Ik studeer nog en mijn vriendin werkt. We hebben wel genoeg inkomen maar krijgen geen volledige hypotheek bij de bank. Door deze regeling kunnen we nu misschien toch een huisje met een tuintje kopen.’

De lening is maximaal 30.000 euro en geldt alleen voor starters die een woning kopen van een Deventer woningcorporatie: Rentree, Ieder1 of De Marken. Totaal is negen ton beschikbaar John Noltes van Rentree is blij met de regeling. ´De drie corporaties kunnen hierdoor samen minstens dertig huizen extra verkopen. Dat geld kunnen we weer gebruiken voor het renoveren van andere wijken, bijvoorbeeld het Rode Dorp.´De Startersregeling wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen de provincie Overijssel, gemeente Deventer en de drie woningcorporaties. De uitvoering ligt bij het SVn.

Meer informatie: www.startindeventer.nl en www.svn.nl