Categorieën
Journalistiek Reportages

Havenwerk gezellig en bomvol jeugdig talent

Deventer – Vier dagen lang muziek, theater, kunst en techniek; 1400 leerlingen die workshops volgen; 1000 jeugdige deelnemers die optredens verzorgen; 600 jeugdtheaterschoolleerlingen uit heel Nederland; 7700 volwassen bezoekers: dat was het talentenfestival Havenwerk in Deventer. Organisatoren Het Theaterschip en poppodium Het Burgerweeshuis kijken tevreden terug op de vierde editie die afgelopen dagen in het Havengebied gehouden werd.

 

De beveiligster van Het Theaterschip zet bij het eerste zonnestraaltje direct een forse zonnebril op. Met de benen wijd en haar handen op de rug zorgt zij voor een ordentelijk verloop van de entree over de smalle brug van het schip. De optredens worden dit jaar zo druk bezocht dat beveiliging noodzakelijk werd. Twee jeugdige toneelspeelsters staan aan dek te zuchten en te wiebelen van hak op hak. Ze plukken hun jurkjes recht en controleren of de lipstick al aan het verdrogen is. Met een iets gebogen hoofd en een lage oogopslag kijken ze om zich heen naar niets of niemand speciaal. Ze zijn met hun veertien jaar de volmaakte vedetten.

 

De overige jeugdige artiesten hangen op zitzakken tegen elkaar aan, in rode danspakjes, een driedelig kostuum of met hoge hakken. Altijd met flesjes water en onder lagen make up, in afwachting van hun eigen optreden of dat van een vriend of vriendin. Bezoekende ouders vermaken zich tussen de optredens door met elkaar aan roze en oranje tuintafels en genieten van bier, rosé en hamburgers.

 

Naast twee groene legerjeeps, USA 1945, staan acht jonge kinderen in veel te grote legerjassen met groene helmen en petten. Ze doen mee op een filmset en worden van dichtbij gefilmd als ze hun naam en rang moeten schreeuwen. Een klein blond meisje breekt haar nek drie keer over het woord korporaal. ´Kijk´ brult de regisseur die volledig in zijn rol als commandant opgaat ´daarom is film veel leuker dan toneelspelen, je kunt het net zolang over doen tot het goed gaat.´ De spelertjes moeten dan nog met grote geweren tijgeren door een enorme zandbak. ´Nu dood vallen, val dood allemaal, en hup, close up erop!!´ Ouders en kinderen glunderen van trots en plezier.

 

Het publiek verdringt zich voor de laatste voorstelling op het Theaterschip. De zaak loopt wat uit en de veertienjarige Jeugdtheaterschipper Luca Sommerdijk is blij dat ze nu eindelijk de vloer op kan met haar stuk Vanavond improviseren wij. Negen jongeren doen eraan mee. Luca: ‘we repeteren steeds negen weken en geven dan een voorstelling. Dit is de laatste van dit seizoen, jammer. Ik wil iedere dag wel toneelspelen, veel liever dan naar school gaan. ’

De tap is leeg, de hamburgers zijn op en het weekend is voorbij. Morgen is het maandag.