Categorieën
Interviews Journalistiek

‘Ik hoef Kate niet te interviewen. Geef mij maar mensen die een echt, mooi verhaal te vertellen hebben.’

 [h5]Volkskrant journaliste Evelien van Veen over interview met Rifka Lodeizen[/h5]

Zegt een vader op het hockeyveld van haar dochter: ‘ik heb vanmorgen nog een stukje van je gelezen, iets over de een of andere actrice. ’ Dat stukje, het interview met Rifka Lodeizen in Volkskrant Magazine, kostte journaliste Evelien van Veen vier dagen. Drie uur bij de actrice thuis voor het gesprek, anderhalve dag om de band uit te werken en nog eens anderhalve dag om het interview te schrijven. ‘Zo’n interview kost mij bloed, zweet en tranen maar de rest van de wereld denkt daar niet zo bij na hoor, die bladert er even doorheen.’

 In Het Volkskrant Magazine staat iedere zaterdag een groot interview met een publiek persoon. Voor deze rubriek interviewde journaliste Evelien van Veen eerder Eva Jinek, Ronald Naar en Joke Hermsen. 

Hoe komt de keuze voor deze wekelijkse hoofdpersonen tot stand?
We kijken goed naar de actualiteit en kiezen soms op basis van persoonlijke nieuwsgierigheid. De redactievergadering is een democratisch proces al vind ik dat niet per se nodig. Je moet als interviewer ook gewoon je voorkeuren en je buikgevoel laten gelden. Vaak heb je alleen een naam en doe je de rest zonder overleg. Bij Rifka is dat anders gegaan want ik kreeg gewoon een opdracht. Dat interview was al aangevraagd. Wil jij het doen, ja hoor ik wilde het wel doen, ik had tijd. Ik wist eigenlijk niks van haar behalve dat ze ineens in een heleboel films zit.

 Hoe was het om Rifka te interviewen?
Enerverend, ik wist niet precies wat er uit zou komen. Het interview gaat eigenlijk over het levensverhaal van haar vader. Haar verhaal over acteren vond ik zo inwisselbaar. Tijdens het uitwerken kwam ik steeds op haar jeugd en haar vader. Dat was het interessantste. Ik heb geprobeerd de invloed van vaders iets universeler te maken.

 Kies jij van te voren waar je het over wilt hebben?
Dat is bij iedereen verschillend. Van bergbeklimmer Ronald Naar bijvoorbeeld, was vrij onbekend dat zijn neef tijdens een ski tocht in een gletsjerspleet is overleden. Oom Ronald had de verantwoordelijkheid over die tocht en heeft erbij gezeten en ernaar gekeken hoe zijn neefje is gestorven. Naar had er nog nooit in het openbaar overgesproken. Dan weet ik: hier ga ik het over hebben.

 In de interviews met Eva Jinek en Joke Hermsen ben je duidelijk in beeld, bij Rifka amper. Was dat bewust?
Het is misschien eerder andersom. Bij Eva Jinek ben ik bewust in beeld geweest omdat ik de vragen moest stellen waar de lezer op wacht. Als je met Bram Moskovisch bent, hoe onafhankelijk kun je dan nog het nieuws presenteren? Rifka is een veel neutraler persoon daardoor kon ik wat onzichtbaarder blijven.

 Heeft Rifka het interview vooraf gelezen?
Ja, ik laat het altijd lezen. Ze wilde het stukje ‘mijn moeder had er op een gegeven moment gewoon een vijfde kind bij’ er liever uit, ze kon zich niet voorstellen dat ze het zo had gezegd. Ik heb het teruggeluisterd op de band, ze had het echt zo gezegd. Ik vond het belangrijk dat het bleef staan, want het is heel illustratief voor hoe haar moeder voor haar vader zorgde. Uiteindelijk ging ze akkoord. Over dit soort dingen gaat het meestal. Ik heb wel eens enorme bonje gehad, maar in dit geval gelukkig niet. 

Bonje?
Dat was met Joke Hermsen, die had lelijk gedaan over Elsbeth Etty. Ik vond dat natuurlijk een smeuïg stukje maar zij wilde dat er helemaal uit hebben. Ze was boos en heeft veel mails gestuurd. Ik heb het toen iets aangepast maar het er niet helemaal uitgehaald. 

Je hebt over de trouwjurk van Kate mooie stukjes geschreven. Zou je haar willen interviewen?
Nee, want dat zijn mensen die toch niks zeggen. Leuker is zo’n actrice die binnenkort in het magazine staat. Zij heeft een uitgebreid verhaal en niet zoveel belang om dat af te schermen. Eva Jinek was ook heel leuk, want je kunt allerlei vragen stellen die iedereen zich in de woonkamer stelde. Dat vind ik veel leuker dan een beroemdheid die een glad PR verhaal ophangt. 

Zou je Geert Wilders willen interviewen?
Ja, maar als hij klaar is met de politiek en niet meer terughoudend is of iets op te houden heeft. Oude mensen die zijn het leukste, mensen die niks meer te verkopen hebben maar gewoon de waarheid vertellen.

.