Categorieën
De Stentor Interviews Journalistiek

Ieder visje een trofee

Voorst – Ze komen net van de notaris vandaan en daarmee is de oprichting van stichting ‘Vis Maar Mee’ een feit. De stichting gaat leuke visevenementen organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de kersverse bestuursleden Pim van der Hall en Marc Berends telt vooral het enorme enthousiasme bij de deelnemers. ,,Bij iedere vangst is het is alsof de visser een miljoen in de loterij heeft gewonnen, zo blij is hij”.
Van der Hall kwam in 2009 op het idee om dit soort wedstrijden te organiseren. Zijn vrouw werkt in de gehandicaptenzorg en zocht een echte mannenbezigheid voor drie bewoners. ,,Ik ben toen met die jongens gaan vissen op de Voorsterklei en dat was zo geweldig leuk. Iedere keer als ik ze daarna tegenkwam, vroegen ze: ‘Pim, wanneer gaan we weer vissen?’ Die vraag bleef hangen, daar wilde ik iets mee doen.’’
In juni van dit jaar organiseerde Van der Hall samen met de Hengelsportvereniging Voorst, een proefwedstrijd voor twaalf jongens. ,,Op die manier kwamen we erachter wat er bij zo’n evenement komt kijken. Dat gaat niet alleen om de aanschaf van hengels, aas en vergunningen maar ook over een slootkant die gemaaid moet worden en het soort stoelen waarop de jongens zitten.” Sophie Molendijk ging toen mee als begeleider en is nu het derde bestuurslid van de stichting.
Vriend en sportvisser Marc Berends sloot aan om zich met de vistechniek bezig te houden. Na de proefwedstrijd weet hij wat belangrijk is. ,,We hebben eigenlijk per deelnemer een vrijwilliger nodig, dat werkt het beste. Verder moet er op de stek weinig stroming staan, het water mag niet te diep zijn en er moet natuurlijk genoeg vis in zitten. In ons regelement hebben we opgenomen dat de hengels tussen de vier en zes meter mogen zijn, dat is lang zat.”
Op 15 september wordt de eerste officiële wedstrijd van de stichting gehouden aan de Voorsterklei. Er is plaats voor zestig deelnemers en vrijwilligers. Van der Hall : ,,We houden echte viswedstrijden. Dus een startsein en eindtijd, de vissen worden gemeten en er zijn prijzen te winnen.” Naast twee keer per jaar een grote wedstrijd, zal de stichting ook kleinschalige visevenementen gaan organiseren. Berends heeft er zin in: ,,Bij sportvissen kun je wel iets sturen maar het resultaat blijft onverwacht: je weet nooit wat je vangt. De spanning van die ongrijpbare onderwaterwereld zie je ook bij deze jongens als ze vissen. Ze worden blij van ieder visje dat ze vangen.”
www.vismaarmee.nl