Categorieën
De Stentor Interviews Journalistiek

Met liefde door tot 67

[h5] Juf Bep neemt afscheid van basisschool de Wizzard[/h5]

Deventer – De 28 kleuters van juf Bep de Carpentier doen hun uiterste best om stil te zitten en hard te zingen. In het klaslokaal op basisschool de Wizzard wordt het afscheidslied voor hun juf, live opgenomen. Intussen snuit juf Bep de neus van een kleine roze prinses, repareert ze het masker van een mini Mega Mindy en roept ze de enkeling die met zijn voetje bonkt, geruisloos tot de orde. ‘Ja, ik hou ervan om controle te hebben.’  De 67e jarige juf vierde vrijdag haar afscheid.

 Normaal was ze ’s morgens om half acht vaak als eerste op school. Vrijdagochtend liep het anders. De directeur stond met de bakfiets voor haar deur en hij bracht de juf naar school. Op het schoolplein werd ze toegezongen door zo’n 900 kinderen. ‘Daar schoot ik wel van vol en eigenlijk bleef dat de hele dag doorgaan. Oud-leerlingen kwamen langs en een moeder met een speciaal voor mij gebakken taart. ‘Verhip’ dacht ik toen, ik heb toch meer gedaan dan ik in de gaten had.’

Na de Rijkskweekschool werkte De Carpentier als juf in Zwolle. Ze ging er een tijdje uit voor de opvoeding van haar kinderen en stapte vanaf 1997 het onderwijs weer in. Ze begon op de De Schakel en verhuisde mee naar het nieuwe gebouw aan het Andriessenplein.  Daar koos De Carpentier principieel voor het openbare onderwijs. ‘Ik vier hier de christelijke feestdagen maar ook het islamitisch Suikerfeest. Ik vind dat kinderen alle verschillende invloeden mee moeten krijgen.’  In de afgelopen 12 jaar heeft juf Bep ongeveer 350 kleuters in haar klas gehad. ‘Ze zijn zo open en spontaan, het zijn net knuffels en ik ben wel een beetje een knuffeljuf. En dat terwijl ik eigenlijk niet eens een echte kleuterjuf ben. ‘

De Carpentier vermoedt dat zij de eerste juf in Deventer is die tot haar 67e doorwerkt. ‘Natuurlijk was dat handig voor mijn pensioenopbouw maar belangrijker nog: ik was er nog niet aan toe om thuis te zitten. Het is mijn tweede leven, mijn tweede familie hier op school.’ Nu neemt ze met een dubbel gevoel afscheid. ‘Het is jammer dat ik volgend jaar niet met de Kanjertraining mee kan doen maar ik vind het ook wel goed geweest.’ Juf Bep blijft als oproepkracht voor de kleuters beschikbaar en ze blijft als ‘tuinvrouw’ bij de Wizzard actief. Verder gaat ze pianoles nemen en met haar caravannetje op stap. ‘Maar eerst ga ik een half jaar niets doen, wennen aan het grote gat.’