Categorieën
De Stentor Interviews Journalistiek

Geen dag met tegenzin gewerkt

Deventer – Op haar laatste dag kreeg juf Truus Wenink (63) een lekker ontbijtje thuis van haar collega’s. Daarna ging ze samen met haar man vanaf de Worp naar de Adwaitaschool  aan de Jacob van Deventerstraat, op een tandem. ‘Je kunt nu beginnen met loslaten Truus!’  hadden de collega’s gejoeld toen ze een beetje angstig achterop fiets zat. ‘Dat moet nu wel hé’ zucht Truus in haar kale kleuterlokaal. ‘Dubbel gevoel  hoor,  want ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan.’

In 1970 vertrok Wenink uit haar geboortestad Leeuwarden.  ´Ik was 21 en had net de opleiding aan de kweekschool in Steenwijkerwold afgemaakt. Er waren twaalf vacatures bij de Bernardus stichting in Deventer dus daar gingen wij, met een treincoupe vol meiden!  De meesten zijn toen aangenomen en in Deventer gebleven.’ Wenink onderbrak haar loopbaan als juf een paar jaar voor de opvoeding van de kinderen. De laatste 18 jaar werkte ze op de Adwaitaschool. ‘Ik ben gek met alle kinderen maar heb mijn hart verpand aan de kleuters. Die nemen nooit een blad voor de mond, ze zijn zo puur.’

Wenink vindt de kinderen nu anders dan veertig jaar geleden. ‘Ik heb kinderen van oud-leerlingen in de klas. Vroeger vonden hun ouders het reuze spannend om een spreekbeurt te houden. Nu staan zij zonder probleem voor de groep, kinderen zijn veel vrijer geworden, positief vind ik dat.’ Met de prikkels mag het wel iets minder vindt Wenink. ‘Wat mij betreft hoeven kinderen niet ieder weekend op stap en mogen ze wat vaker lekker thuis zitten en niks doen.’
De administratie in de klas heeft ze als juf alleen maar zien toenemen. ´Alle informatie wordt vastgelegd in het leerling volgsysteem, vanaf de eerste testen als een kleuter zes weken op school zit. Soms denk ik wel eens, laat ze eerst veilig hun plekje vinden, de ontwikkeling van kinderen gaat nu eenmaal met sprongen.´

Wennink komt niet in haar eentje thuis te zitten, ook haar man neemt dit jaar afscheid van het onderwijs. ´Eerst houden we lekker thuis vakantie en daarna ga ik foto´s scrappen, dat is een creatieve manier om foto´s te versieren, daar lig ik een beetje mee achter.´ De leerlingen van de Adwaitaschool zien juf Truus misschien nog eens tijdens een toetsweek.  ´Dan wil ik wel invallen, verder wil ik nergens meer aan vastzitten.´