Categorieën
De Stentor Journalistiek Reportages

Nieuwe Schutterskoning sluit 100 van Pampus af

Posterenk – ,,Ik denk dat dit de laatste ronde wordt’’, buldert de spreekstalmeester van het vogelschieten over de beat van dj Ruige Ronnie heen. De strijd om Schutterskoning van het jaar te worden, werd zondagmiddag gehouden als afsluiting van ‘De 100 van Pampus’. Dit evenement ging vrijdag voor de twintigste keer in de feesttent op het terrein van Pampus van start en trok totaal zo’n 1700 bezoekers.
In het weiland voor Pampus heeft Old Army Cars uit Klarenbeek 12 oude, militaire voertuigen tentoongesteld. Ze staan op een rij in de regen te wachten op bewonderaars. Iets verderop zijn alle ogen gericht op de shovel waar op 6 meter hoogte, een groot houten blok aan een ijzeren pen hangt. Dat blok is de vogel die naar beneden geschoten moet worden. Op de rand van de feesttent staat een windbuks op het blok gericht. Veertig mannen en tien vrouwen melden zich op afroep om te schieten. Handenwrijvend maakt een nieuwe schutter zich los uit de bierdrinkende menigte. Hij wacht tot de secondant een nieuwe kogel in de buks heeft gedaan, richt dan en schiet. Het houten blok zakt iets en zaagsel dwarrelt naar beneden.
Voorzitter Vincent Hutten organiseerde het feest samen met zo’n 100 andere vrijwilligers. Hij is een tevreden man. ,,De mensen kwamen uit de hele omgeving en zijn van alle leeftijden. De optredens werden druk bezocht en ons Rad van Fortuin heeft weer 250 euro opgeleverd. Dat gaat dit jaar naar scouting Voorst. Het belangrijkste is de sfeer, die is echt ontzettend goed.’’ Een favoriet voor de koningstitel heeft hij niet. ,,Het is maar net wie het laatste schot lost.”
Na het schot van een hooggehakte blondine wordt de rood-wit-blauwe sjerp alvast tevoorschijn gehaald. De schutters ogen steeds zenuwachtiger. ,,Kijk’’, legt de spreekstalmeester uit. ,,Je moet precies in het midden schieten waar het blok aan de paal vast zit, dan schiet je hem los. Als het te lang duurt, hebben we ook nog deze blauwe kogels, die zijn wat zwaarder dan de groene.”
Vlak voor het 373e schot, valt het blok onder daverend applaus naar beneden. Het laatste schot was van Marcel Hutten (37) en dat maakt hem de nieuwe Schutterskoning. Direct gaat de sjerp om, verdwijnen buks en kogels in de tas en wordt de shofel naar beneden gehaald. Beduusd bestelt de nieuwe koning veertig glazen bier. ,,Ik had echt nooit verwacht dat ik zou winnen.”