Categorieën
De Stentor Interviews Journalistiek

Samen opgegroeid sinds de zandbak

Terwolde – Aan de andere kant van de IJssel, nog net onder de rook van Deventer, wonen ze al 48 jaar in hun huis aan de rand van Terwolde. Gisteren vierden Mieni (85) en Arie (87) Busser daar hun 60-jarig huwelijk. Zij was zes toen hij haar buurjongen werd en vanaf het moment dat ze samen op de glijbaan zaten, was het voor iedereen duidelijk dat zij een stel waren. ‘We zijn eigenlijk sinds de zandbak met elkaar opgegroeid.’

De huiskamer in Terwolde zit vol met enthousiaste familieleden die verhalen willen vertellen over het bruidspaar. Mieni en Arie zelf blijven er rustig onder.  ‘Vanaf het begin ging het allemaal vanzelf.  In de oorlog namen we samen het pondje over de IJssel, om met de mandoline naar muziekles te gaan. Het sparen van de uitzet kwam daar automatisch achteraan en toen we een huisje hadden, gingen we trouwen.’ Het stel kan zich niets meer herinneren van een huwelijksaanzoek.

Arie had vroeger samen met zijn broer en vader een stadsboerderij op de Worp, hun vee liep in de Ossenwaard en op het stadsland verbouwden ze akkerproducten.  Met de verbouw en verkoop van groenten en fruit ging het echtpaar door toen ze in Terwolde kwamen wonen. Mensen kwamen er vanuit de wijde omtrek voor langs, vooral voor de tomaten, pepers en Chinese kool.
Al blijft het echtpaar kinderloos, hun huis is in de loop der jaren een walhalla voor veel loges. ‘De kinderen kwamen hier spelen en helpen op het land. Ze mochten veel meer bij ons dan thuis, op de naaimachine werken of lekker vies worden.’

Het mooiste avontuur van Arie en Mieni is de reis naar Indonesië in 1979. Arie diende daar vlak na de oorlog tweeënhalf jaar als militair. ‘Dat is onze langste reis geweest, verder gingen we nooit echt van huis. Dat kon ook niet hé met de winkel en het bedrijf.’ En dat hoeft ook niet vindt het echtpaar. Liever maken ze dagtochtjes met de auto.
De familie moet hun bewondering voor het stel toch even kwijt.’ Mieni is rolstoelafhankelijk en heeft veel hulp nodig. Arie doet alles voor haar: hij kookt, wast en doet de boodschappen. We maken een diepe buiging voor hem.’ Het echtpaar weet wel waarom ze het zo fijn hebben samen: geen ruzie maken en als het toch gebeurt, elkaar weer tegenkomen in bed.