Categorieën
De Stentor Journalistiek Reportages

Ziel terug in het Worpplantsoen

Deventer – Koninginnedag in een snoeiheet Worpplantsoen. Na viereneenhalf jaar voorbereiden krijgt de stad eindelijk zijn muziekkoepel terug. Voorzitter van de Stichting Muziekkoepel Worpplantsoen Hans Rosenkamp is een gelukkig man. ‘De Brink is de huiskamer van onze stad en met deze koepel heeft Deventer nu ook weer een echte achtertuin, een plantsoen met een ziel erin’.

 ‘Zullen we een soort vraag-en-antwoord doen, om de beurt een roffel?’ Richard Jansen, directeur van Nering Bögel spreekt de openingshandeling nog even voor met burgemeester Andries Heidema. ‘Het is maar dertig seconden he, daar roffelen we ons zo wel doorheen’ verwacht de burgemeester. Precies om kwart over twaalf klingelt Deventer stadsomroeper Günther Kropp de bel. De achtjarige Jona Tadema blaast op zijn zilverkleurige trompet de Eurovisiemars en dan zijn er toespraken.

Burgemeester Heidema is blij dat de koepel terug is in het plantsoen. ‘Er is veel water door de IJssel gegaan voordat hij er was, dus laten we er de komende honderd jaar maar van genieten.’ Dat wil voorzitter Rosenkamp wel als de gemeente de elektriciteit dan nog even aan wil leggen. Nu moet die met lange kabels van de camping afgetapt worden. Het publiek klapt instemmend. ‘Dat applaus zie ik maar als een ‘ja’ van de gemeente’ probeert Rosenkamp. Heidema schiet wel in de lach maar laat zich niet tot toezeggingen verleiden.

Na de toespraken zingt de menigte drie keer hoera voor de koningin en dan trommelen de twee heren, strak in het pak en met oranje stropdassen, de koepel in dertig seconden open. Iedereen kan toosten met oranje champagneglazen, de tap is open en de koepel kan eindelijk doen waar hij voor gemaakt is: muzikanten onderdak geven. Jona speelt op zijn trompet de Pinguïnmars voor zijn broertje.

Om de koepel heen verzamelen zich steeds meer mensen op kleedjes. Kinderen kuieren wat tussen de muzikanten door terwijl de band What’s Up Doc? een aubade speelt die gewijd is aan prinses Máxima. Zanger Ernst van der Sloot schreef het nummer speciaal voor Koninginnedag. Verderop in het plantsoen staan wandelaars even stil en deinen ze mee op de muziek. De band gaat over op muziek van de Beatles. Rosenkamp zit te genieten achter zijn drumstel terwijl hij Eleanor Rigby speelt. ‘Hier hebben we het nu allemaal voor gedaan hé…’