Categorieën
De Stentor Journalistiek Reportages

Kinderen bouwen gezelligste straat van Voorst

Voorst –  Op de veranda van ‘Het beste café van de straat’ prikken de twaalfjarige Maik Stekelenburg en zijn klasgenoten hun borden macaroni naar binnen. De jongens, geschminkt als apen en olifanten staren stoer voor zich uit. Ze bouwden het houten café dinsdag als onderdeel van de werkplaats het Huttenkamp dat rondom het dorpshuis en de kerk van Voorst gehouden werd. Tijdens de derde versie van dit evenement maakten zo’n 85 kinderen van 7 tot en met 12 jaar, met hun eigen houten hutten de gezelligste straat van Voorst. Maik en zijn vrienden kunnen niet wachten tot de nacht valt. ,,Nu maar hopen dat het flink gaat onweren zodat we weten hoe stevig ons huis staat”,  glundert Maik.  

Het Huttenkamp is een initiatief van het Voorster Belang. Voorzitter Henk Wijtenhorst is trots op de kinderen. ,,Ze hebben echt gigantisch hard gewerkt. Sjouwen, zagen, timmeren, ze doen zoveel mogelijk zelf. Dit jaar hebben de ouders stevig meegeholpen omdat we ook nog meedoen aan ‘Zomer in Gelderland’ van omroep Gelderland.” Als onderdeel van dit programma bouwden de kinderen woensdag mee aan het decor voor de opvoering van Jungleboek dat even verderop in het plantsoen wordt opgenomen. Een team van tien deelnemers werkte de hele dag aan hun opdracht voor de omroep. Onder hen Balou de bruine beer die nu in zijn dikke pak gelaten wacht tot hij kan optreden. Als gevolg van de tropische temperatuur begint zijn berenmake-up een beetje uit te lopen. ,,Ja” , mompelt hij  ,,Tarzan is bij dit weer een betere rol.”

Tijdens de bouw van de huizen gingen er niet alleen stapels hout doorheen. Moeder Erna te Kampe: ,,We hebben echt kilo’s fruit en zakken vol broodjes uitgedeeld. En natuurlijk liters ranja. Sommige kinderen wisten niet van ophouden. Zoals Marieke van Dijk van het ‘Girlsbandhuis’ die zelfs een verdieping in haar hut maakte. ,,Toen het gisteren klaar was kon ik echt niet meer lopen maar vanavond wordt het echt een feestje, dan gaan we stiekem van hut naar hut.” Nu de huizen er staan, mogen de kinderen er ook een nachtje in blijven slapen. Ouders houden de wacht.